Romaner

Romaner

Bokomslag 2,32 meter under havet (inbunden)2,32 meter under havet
Maria Fröjdh
Bokförlaget Mormor, 2016

Det är september 1969. Orkanen drar in över Skåne och griper tag i Volkswagen-bussen som för att stoppa den, välta den, visa att allt är fel. Den rostiga gamla bussen, som Alice, hennes far och mormor färdas i, är impregnerad med dofter: Gravensteiner, Alice och James Grieve. Bakom sig lämnar de fruktodlingen och släktgården Gustafslund på Österlen.

I den nybyggda Skånska Cement-villan utanför Kristianstad försöker de bygga upp en tillvaro, trots det svåra som hänt. Mellan Alice och hennes far utkämpas snart ett krig. Alice vägrar leva det liv han så gärna vill se henne leva. Hon vägrar att leva något liv över huvud taget: att ligga i himlasängen, under det bedövande tjocka täcket, är det enda hon vill. Men allt är inte svart. Änglaflickan, som Alice studerar genom gluggen i persiennen, ger hopp och ljus.

2,32 meter under havet handlar om sorg och hur man lever vidare när man har förlorat allt. Men det är också berättelsen om ett Sverige i förändring, där smaker och lukter försvinner och det rivs för motorvägsbyggen och storskaliga slakterier.

 

Bokomslag Blåeld (e-bok)

Blåeld
Maria Fröjdh
Bonniers, 1993

Tanne lever med Hannes, den ende hon vill ha. Men han kräver något annat; ett barn. Hon väjer för tanken. Hon, som har döden och livet så tätt inpå sig – på långvårdsavdelningen där hon arbetar och i föräldrahemmet där minnet av Det oerhörda förlamar och förtär.
Men vem är hon att välja, hon som alltid valts bort? Vem är hon att trotsa det förutfattade? Längtan och rädslan är som en flackande låga i henne – lysande het och isande blå.

Sagt om Blåeld:

”Maria Fröjdh har ett känsligt, personligt språk, som hon fint använder till att ge gestalt åt den här kvinnans livsosäkerhet. Själv är Tanne livrädd för beröringar, men läsaren blir berörd och har ingenting emot det.”
Lennart Bromander i Arbetet

”Stilen är som skapad i famnen: författaren håller det skrivna framför sig och rör försiktigt vid dess olika skikt som för att försäkra sig om dess gåtfullhet. Denna unga Tanne kommer att ge sig slumpen i våld lite för genomtänkt, men hennes mod att våga gå in i naturens fängelse erövras genom att hon går ut ur kulturens. Maria Fröjdh har lokalkännedom om båda ställena.”
Ulrika Milles i Expressen

 

Bokomslag Nattbaderskan (e-bok)

Nattbaderskan
Maria Fröjdh
Bonniers, 1990

Klockan var 02.25 när de vaknade. Nattbaderskan var i full gång. Kranarna stod helt öppna och vattenmassorna dundrade mot badkarsbottnen där uppe. Fanny kröp närmare Dick, in i hans famn. ”Håll mig”, viskade hon. ”Håll om mig ända tills hon slutar.”

Vem är hon, den mystiska kvinnan i lägenheten ovanpå, vars rituella nattvanor spräcker Fannys och Dicks förhållande? Vad döljer sig för öde bakom hennes fördragna gardiner – och vad har hon att lära Fanny?

Sagt om Nattbaderskan:

”Maria Fröjdh debuterar antydningsvis. Hon gör det förslagsvis och med en mycket säker känsla för den sortens språk som är både socialt och inåtvänt. Hon är alltså på väg mot en samlevnadsform som är både skönlitterärt enskild och jouröppen. Och vad jag ville ha sagt med det är att jag är glad att ett spännande författarliv bara har börjat.”
Kristina Lugn i Kulturnytt

”Var ska det sluta, i död, födelse eller förödelse, frågar man sig under läsningen. I alltsammans på en gång, men framför allt i ett antagande om att denna smått sofistikerade debut kommer att följas av mera.”
Nina Lekander i Expressen